Inspiratie

Analist bij NOS Studio Sport

Analist bij NOS Studio Sport

Van 28 februari tot en met 4 maart werden in het Omnisport in Apeldoorn, de Wereldkampioenschappen baanwielrennen verreden. Het werd voor Nederland een zeer succesvol toernooi met 5 wereldtitels, 5 x zilver en 2x brons. Ik heb dit toernooi met grote belangstelling gevolgd, als liefhebber van het baanwielrennen, als coach van de Beat Cycling Club en ditmaal ook in een nieuwe rol als analist bij NOS Studio Sport.

Bij Studio Sport deelde ik tussen de onderdelen door mijn observaties en gaf een analyse van de wedstrijden. Omdat ik de sport en de sporters door en door ken heb ik de ruimte om bij het observeren in te zoomen op de details en te kijken naar afwijkingen van de standaard situaties. Ik bestudeer zaken als; techniek, tactiek en of een renner of renster goed “draait”. Om vervolgens een goede analyse te kunnen geven is het van belang om ook de feiten te kennen. Dan kijk ik naar; rondetijden, omstandigheden (luchtdruk/temperatuur/luchtvochtigheid) en uitslagen uit voorgaande wedstrijden. Als sporter ben je voortdurend bezig met observeren en analyseren van je eigen functioneren en dat van het team om je heen met als doel continue verbeteren.

In de rol van team performance coach ben je analist van het team. Het begint met observeren en de teamleden zo goed mogelijk leren kennen. Daarbij is het belangrijk het Scrum framework door en door te kennen. Voor een goede analyse is het ook nu belangrijk om de feiten te kennen en de omstandigheden waar binnen de teams functioneren duidelijk in beeld te hebben. In een analyse als team performance coach bestudeer ik onder andere; de effectiviteit van de events, de commitment om het sprintdoel te bereiken en of elk teamlid optimaal kan functioneren binnen zijn team. Vervolgens kijk ik ook naar zaken als; worden alle events gedaan en binnen de voorgeschreven timebox, wat is de velocity van het team en hoe is de sprint verlopen als we kijken naar de burndown chart?

Het WK telde vele hoogtepunten voor Nederland maar persoonlijk vond ik de wereldtitel op de teamsprint heel bijzonder. Het is een titel die ik samen met Theo Bos en Teun Mulder jarenlang heb nagestreefd. We werden een keer 3e en een keer 2e op het WK. Nu lukte het, voor het eerst in de geschiedenis, wel voor Nederland. Ik weet hoe moeilijk het is om dit als team te bereiken, er zijn zoveel belemmeringen die de team prestatie niet bevorderen, zoals individuele belangen en onderlinge concurrentie voor een beperkt aantal startplekken. De sport- coach heeft een belangrijke taak om dit zo goed mogelijk te managen, dit geldt net zo goed voor een team performance coach in het bedrijfsleven. Alles moet er op gericht zijn om het team te laten excelleren. De Nederlandse ploeg heeft dat fantastisch gedaan bij het WK in Apeldoorn. Ik hoop dat ze dit kunststukje op de Olympische Spelen in Tokio 2020 kunnen herhalen.

DISCLAIMER

Contact us